Castell de Lladurs
Val la pena fer a peu l’excursió que, des de les fonts de Lladurs, vora la carretera del Pla de Riart, puja el tossal espadat per una pista que esdevé corriol fins a la plataforma on s’alcen les restes del castell de Lladurs i de la primitiva església de Santa Maria. D’aquest castell se’n té noticia l’any 1000, amb motiu de la venda d’unes vinyes del comte d’Urgell. Quan l’any 1314 s’erigí el vescomtat de Cardona, aquest és un dels castells que va caure dins la senyoria de la família Folc; amb el pas dels anys el vescomtat esdevingué comtat i després ducat, i tot aquest temps el castell es mantingué sota aquest senyoriu (per la batllia de Solsona) fins a l’abolició del règim senyorial, ja en el segle XIX.
Les ruïnes del castell pertanyen a èpoques diferents, amb edificis annexos i afegitons, així que costa de distingir les que puguin restar del període romànic. És possible que les parets més antigues conservades corresponguin ja als segles XIII o XIV. Els murs de migjorn i llevant estan formats per carreus ben tallats i arrenglerats mentres que la part més moderna és a tramuntana, enfront de l’església. Des del castell, els dies assolellats es pot gaudir d’una formidable panoràmica de la comarca del Solsonès i més enllà. També és l’emplaçament ideal per recordar alguna de les llegendes que aquest castell ha generat al llarg de la seva existència mil·lenària.
Ajuntament de Lladurs, Casa de la Vila, km 7,5. 25283 Lladurs-Solsonès. Tel. (+34) 973 48 15 55 - 973 05 90 31 - Fax (+34) 973 48 15 55 - Crèdits - Avís legal - Política de privacitat